Step 3

Processer og ansvar 

Når I skal fastlægge, hvordan virksomhedens IPR skal håndteres i fremtiden, kan følgende spørgsmål være relevante:


Hvor:

I hvilke processer og afdelinger opstår og udvikles produkter, viden, nye designs, brands?


Hvornår:

  • På hvilke tidspunkter i processen er det relevant at undersøge, om virksomheden selv skal stå for udvikling, brandopbygning og design, eller om I skal købe en licens eller indgå et samarbejde?
  • På hvilket stadie undersøger I, hvilke rettigheder der risikerer at blokkere for salg og produktion af det produkt, det brand, det design, der er på vej? Den type undersøgelse kaldes en ”Freedom-to-operate”-undersøgelse.
  • Hvornår er det relevant at vurdere, om og hvordan produktet, brandet eller designet skal beskyttes?

Hvordan:

Hvordan vurderer I og tager beslutninger? Fx kan I selv søge overordnet i andres rettigheder, inden udviklingen påbegyndes og få foretaget en grundig søgning med ekstern hjælp, når produktet eller designet tager form. Og I kan sørge for, at ledelsen får forelagt beslutninger om beskyttelse, inkl. en vurdering af de langsigtede omkostninger, inden noget offentliggøres.


Hvem: 

Hvilke personer har ansvaret for, at undersøgelser sættes i gang, beslutningsoplæg bringes for ledelsen og at der følges op? Skal en eller flere medarbejdere have et grundkursus i IPR-beskyttelse, og hvordan I undgår at krænke andres rettigheder? Hvornår bruges eksterne IP-rådgivere eller leverandører af søgninger?